FORUM NAŢIONAL privind CODUL MUNCII 2023

25 Mai 2023, Centrul de conferinţe Hotel Radisson Blu, Bucureşti

ÎNSCRIE-TE ACUM!

INVITAȚI

dr. Eduard Nicolau

specialist în legislaţia muncii şi elaborare de strategii, formator cu experienţă didactică şi activitate în cadrul Direcției Control Relații de Muncă, Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale şi Persoanelor Vârstnice, lector la Facultatea de Administrație şi Afaceri, Universitatea Bucureşti până în 2014.

PREZENTĂRI ȘI DEZBATERI

Analiza modificărilor legislative aduse Codului Muncii, valabile în anul 2023, inclusiv prin Legea 283/2022, ca urmare a transpunerii Directivei europene 1.152/2019 şi Directivei europene 1.158/2019, privind:
• salariaţii cu mai multe contracte de muncă, fără suprapunerea programului;
• noi tipuri de concedii (paternal, de ingrijitor etc.) şi zile libere acordate;
• reglementări de substanță privind formarea profesională;
• drepturi suplimentare pentru salariați, referitor la trecerea pe un post vacant care asigură condiții de muncă mai favorabile, protecție împotriva oricărui tratament advers din partea angajatorului;
• cele mai noi modificări ale Codului Administrativ pentru funcționarii publici, inclusiv regimul de telemuncă.
Practica obligaţiilor angajatorului şi ale angajatului în legătură cu activitatea de digitalizare a relațiilor de muncă.
Măsurile de sănătate şi securitate la locul de muncă; noi aspecte privind proiectarea fiselor de post.
Noua lege a dialogului social. Noi reguli privind negocierea colectivă.
Noi aspecte privind clauzele contractuale:
• locul muncii; cazul lucrătorilor mobili; tratamentul fiscal al indemnizaţiei de mobilitate.
• drepturile salariaţilor pe durata deplasărilor; mobilitatea şoferilor; salariul.
• precizarea distinctă a elementelor salariale şi noi avantaje neimpozabile.
Completări şi modificări legislative la zi privind: Contracte de muncă atipice: cu fracțiune de normă, de muncă temporară, individual de muncă pe durată determinată, individual de muncă la domiciliu, privind telemunca, Job sharing (de împărțire a muncii); Contractul on call (cu zero ore de muncă).
Prevederi obligatorii în Regulamentul intern, în noul context legislativ:
• determinarea gradului de monitorizare a activității salariaților: precizări legate de modul cum organizația supraveghează activitatea online, video şi telefonică a fiecărui salariat/departament;
• graficul activităților, pauzele de masă, condițiile programului inegal;
• aspecte specifice privind Regulamentul intern al instituțiilor bugetare.
Soluții la modificările legislative recente, cu referință la:
• noi termene pentru încheierea şi transmiterea unui CIM; CM cu fracțiune de normă; modificarea condițiilor de încheiere a CIM; modificarea condițiilor de încheiere a actelor adiționale: detalii practice;
• obligativitatea ținerii evidenței timpului de muncă; impactul modificărilor legislative în planul achitării drepturilor salariale; restricții la acordarea
liberelor legale pentru cei de alte religii; suspendarea CIM și efectele sale asupra activității desfășurate de salariat;
• şomajul tehnic; modificarea deducerilor personale; calcul CAS în cazul concediilor medicale; „veniturile negative”; noi categorii de venituri supuse impozitului pe venit.
Aspecte referitoare la CAS: veniturile care nu se cuprind în baza lunară de calcul a CAS; cotele de contribuții prevăzute în noul Cod Fiscal; Tratamentul
fiscal aplicabil, din punct de vedere al CAS și CASS, veniturilor realizate de persoanele fizice care desfășoară activități independente.
Interpretări date de ICCJ materiei de dreptul muncii: grupele de muncă și condițiile de muncă; recuperarea vechimii în muncă; efecte și implicații asupra recunoașterii unor drepturi; încetarea de drept și concedierea.
Interpretarea corectă și unitară a dispozițiilor Codului Muncii privind:
• importanța juridică a formei scrise a contractului individual de muncă;
• stagiul de cotizare; formarea profesională; concediile medicale/de odihnă;
• răspunderea părților pentru prejudicii; răspunderea patrimonială a salariatului;
• reținerile din salariu, răspunderea angajatorului; despăgubiri acordate;
• răspunderea disciplinară; efectele suspendării CIM asupra procedurii disciplinare și asupra sancțiunilor disciplinare.
Jurisdicţia muncii. Conflictele de drepturi. Competenţa materială şi teritorială de soluţionare a conflictelor de muncă;
Funcționalități ale aplicației ReviSal; neînregistrarea în ReviSal a elementelor CIM; nerespectarea termenelor de înregistrare; sancțiuni şi contestarea acestora.
Noua versiune aprilie 2023, REGES/REVISAL, 6.0.8/6.0.9: înregistrarea oricăror contracte suspendate, indiferent de normă (respectând temeiurile și regulile de suspendare) sau a oricăror contracte active cu normă întreagă, pentru un angajat acoperind diverse scenarii, cum ar fi:
– un singur contract cu normă întreaga la același angajator;
– un angajat poate să aibă mai multe contracte active cu normă întreagă la angajatori diferiți, cu respectarea prevederilor legale.
– raportul per salariat evidențiază reactivarea înregistrata în istoricul contractului, iar aceasta operațiune nu este ignorată în cadrul mecanismului de constituire a intervalelor de vechime etc.
Legea privind dialogul social nr.367/2022 publicată în M.Of.nr.1238/ 22.12.2022.
Conflictul de interese: analiza şi aplicabilitatea clauzelor specifice.

Pentru programul detaliat contactați coordonatorul evenimentului.

CERTIFICARE

Se acordă certificat de participare emis de furnizorul de formare, Expert Aktiv Group.

TARIF DE INSTRUIRE: 740 lei/participant (exclusiv TVA) și include

mapă de lucru, materiale informative în format electronic, coffee break, brunch și consiliere pe toată perioada desfășurării evenimentului.

Termen înscriere – 18 mai 2023















    ÎNSCRIERI

    office@revista-achizitii.ro, eag.bucuresti@gmail.com, office@expertaktiv.ro sau la telefon/fax 021 311 71 01, 0234 313.320

    Coordonator eveniment: Nadina COJOCARU 0753.025.978

    Parteneri

    Eveniment organizat de: